Приема ли Европа сериозно устойчивостта, пита Фондация Карнеги за международен мир. Димитър

...
Приема ли Европа сериозно устойчивостта, пита Фондация Карнеги за международен мир.
Димитър
Коментари Харесай

Фондация Карнеги за международен мир: Приема ли Европа сериозно устойчивостта?

Приема ли Европа съществено устойчивостта, пита Фондация Карнеги за интернационален мир.

Димитър Бечев, гостуващ академик в Карнеги Европа: Устойчивостта се трансформира в обичаната фешън дума на Европейски Съюз и има основателна причина. Прекъсването, породено от COVID-19 и в този момент въоръжаването на доставките на природен газ от съветския президент Владимир Путин, свидетелстват за уязвимостите на интеграционния модел, защитаван от Европа.

И въпреки всичко журито към момента не знае дали думите и дейностите съответстват. Вземете да вземем за пример силата. Прекъсването на доставките на съветски газ би трябвало да бъде обезщетено от доставки от други външни продавачи, в това число в Северна Африка, Персийския залив и Каспийско море. Те могат или няма да могат да се окажат надеждни в бъдеще. Решението на ОПЕК+ да понижи производството на нефт е мотив за нерешителност. В по-дългосрочен проект последователното въвеждане на възобновими енергийни източници - което на доктрина би трябвало да увеличи самодостатъчността - евентуално ще ускори зависимостта на Европа от вноса на сериозни материали и технологии от Китай.

Има голям брой взаимни отстъпки и алтернативи, свързани с преследването на резистентност. Това не значи, че устойчивостта е постоянно неуловима цел. Интелигентните политики и благоприятни условия за избор са евентуално налични за вземащите решения. Но те не са безвъзмездни. Разширете възобновимите енергийни източници, да вземем за пример, само че инвестирайте в технологии, както и в интелигентни разпределителни мрежи. В последна сметка отговорът на въпроса дали Европа приема съществено устойчивостта ще бъде позитивен единствено когато има ясни доказателства, че европейците са подготвени да платят сметката. Още не съм сигурен, че сме там.

Кржистоф Бледовски, шеф на съвета и старши икономист в Алианса на производителите за продуктивност и нововъведения:   Мисля, че е по този начин, само че може да се запита дали Съединените щати одобряват устойчивостта съществено.

Има две равнища на подготовка. За известни бедствия (урагани, трусове, наводнения) устойчивостта значи съществуването на инфраструктура за ранно предизвестие и избавяне. По отношение на броя на животите, изгубени от този вид несгоди, както Европейски Съюз, по този начин и Съединените щати се оправят добре.

И въпреки всичко за непредвидими произшествия, като бойкот, тероризъм или целенасочени киберпрестъпления, трансатлантическите сътрудници биха могли да се оправят по-добре. Например актуалните отговорности на НАТО обвързват съдружниците с взаимна отбрана в стеснен кръг от случаи. Разширяването на този диапазон би послужило като мощно възпиращо средство. Подобна резистентност обаче изисква шерване на разследваща информация и доверие сред членовете на Европейски Съюз и НАТО в доста по-голяма степен, в сравнение с сега.

Войната в Украйна сподели какъв брой зле е готова Европа за едно непредвидимо събитие. В момента Съединените щати носят освен най-тежкото военно задължение за отбрана на Украйна, само че също така поемат най-големия финансов пакет. Слабата вътрешноевропейска резистентност пречи на стягането на връзките сред Европейски Съюз и НАТО.

Както Европа, по този начин и Съединените щати биха спечелили извънредно доста от взаимното стягане на своите режими за резистентност, само че напредъкът в най-хубавия случай ще бъде еволюционен.

Елизабет Браус, старши учител в American enterprice institute:  Да, Европа приема устойчивостта съществено. Или по-скоро Европа стартира да приема устойчивостта по-сериозно. До началото на 2020 година хора като мен, които се концентрират върху устойчивостта на обществото, не спираха да приказват за нуждата от по-добра готовност и изключително от повече обучение на обществото. След това пристигна COVID-19 и трагично сподели тази нужда. Оттогава видях забележителна смяна в мисленето на държавните управления за устойчивостта и бях част от няколко държавни начинания за създаване на резистентност в съответни области.

Но е извънредно значимо да се има поради, че устойчивостта на обществото не е единствено активност на държавното управление, нито би трябвало да бъде. Устойчивостта е отговорност на цялото общество и за благополучие доста неща се случват там. Аз да вземем за пример се веселя да видя фирмите, които вършат огромни крачки в подобряването на устойчивостта си във възпирането на експанзията в сивата зона.

Разбира се, може да се направи повече и мисля, че ще забележим повече старания по линия на публично обучение в Швеция, в случай че пристигна рецесия или война. Но прави чест на държавните управления и фирмите, които се захващат с повишение на устойчивостта, което е доста по-сложно, в сравнение с може да наподобява.

Андреа Кристуфд, от университета в Единбург:  От началото на COVID-19 Европейски Съюз се ангажира да построи резистентност, нещо, което пандемията разкри, че липсва на Европа. Сред другите документи, Докладът за стратегическо прогнозиране за 2020 година и Стратегическият компас са създали голям брой препратки към построяването на по-устойчива Европа, изключително във връзка с климата, защитата и силата. Конференцията за бъдещето на Европа също по този начин е илюстрация на напъните на Европа да увеличи устойчивостта си посредством ангажиране на своите жители в политики, ориентирани към подсилване на отговора на Европейски Съюз на основни въпроси, оформящи външното деяние, като зеления и цифровия преход.

В този смисъл Европа приема устойчивостта съществено. Но макар другите старания на Европейски Съюз, в това число неговите табла за резистентност за наблюдаване на напредъка, тези старания постоянно наподобяват застрашени от самите държави-членки. Например продължаващото изследване на Кипър на запасите от природен газ в Източното Средиземноморие за определяне на различни направления за доставка на сила идва за сметка на уговорката на Европа да се откаже от газа. Поради това Кипър построява своята резистентност във връзка с енергийната сигурност, само че с цената на устойчивостта на Европа към климата. В един обзет от рецесии свят, който непрестанно се трансформира, по какъв начин можем да подобрим устойчивостта на Европа, в случай че не можем да реализираме единодушие какво значи това?

Оливие де Франс, откривател във Френския институт по интернационалните и стратегически въпроси:  На 10 октомври 2022 година Русия бомбардира цивилни в рейсове, университети и детски площадки в центъра на Киев. Същия ден прочут английски вестник разгласява материал, в който се оплаква, че " поръчването на кафе в Pret A Manger е станало безредно, объркващо и извънредно вбесяващо " за клиента в Лондон. Това е — изцяло анекдотична — илюстрация на пропастта, която разделя хората, борещи се за живота си в Украйна, от останалата част от " остарелия континент на дребните буржоа, сигурни в личния си веществен комфорт, впуснали се в ново премеждие, в което нещастието се самопоканва ", както един път се изрази Еманюел Макрон.

Тук може да се крие препъни камъкът за прохождащите старания на Европейски Съюз и НАТО да укрепят устойчивостта на своите държави-членки. Институциите - защото са институции - имат табиет да гледат на устойчивостта като на начинание от горната страна надолу. И въпреки всичко изходът от войната зависи както от Европа, по този начин и от издръжливостта на самите европейци: това, което могат да устоят, да допринесат и да пожертват през идващите зимни месеци. Това е завеса от комфорт повече от желязна завеса, която затваря Киев от европейските столици през днешния ден. Съдбата на Украйна ще зависи от това дали ще я оставим да се спусне през континента или не.

Карълайн де Груйтер, сътрудник по европейски въпроси за NRC HANDELSBLAD:  Така е, значително. Устойчивостта не е това, което прави Европа; това е Европа. Нейната цел е мир, а нейните принадлежности са за създаване на целокупност, в която устойчивостта на всички е резистентност на всеки.

Селскостопанската политика е основана през 50-те години на предишния век от хора, които са били гладни няколко години преди този момент. Това подсигурява, че Европа може да изхрани своите хора. Единната валута е обвързвана с устойчивостта, с цел да се избегнат непрекъснати валутни съмнения, причиняващи политическо напрежение сред европейските страни. Всичко, което беше направено след финансовата рецесия през 2008 година, е обвързвано с устойчивостта. Стратегическата автономност е резистентност. Граничните чиновници на Frontex са иустойчивост. Следващото потомство фондове на Европейски Съюз са резистентност.

Примерите са безчет. Новото е, че думата резистентност в този момент идва и с лъх на твърда сигурност, като в инфраструктурата или цифровия дневен ред. Разбира се, не е задоволително. Никога няма да е задоволително.

Яцек Кухарчик, президент на Института за публични въпроси, Варшава:  Сериозността на уговорката на Европейски Съюз за по-голяма резистентност може да бъде тествана на доста равнища. Тук, в Полша, би трябвало да се оценят по-специално три области, с цел да се отговори на този въпрос: резистентност против популизъм, резистентност на закани от военна експанзия и резистентност на енергийните доставки.

Както твърдях, протакането на Европейски Съюз в отговор на властническия популизъм на унгарския министър председател Виктор Орбан проправи пътя за други популисти, най-много за полската партия " Право и правдивост ". Липсата на успеваемост до момента на отговора на Европейски Съюз против популизма подкопава доверието в Европейски Съюз измежду най-проевропейските и продемократични елементи на полското общество, до момента в който се вижда от тези, които поддържат нападението против върховенството на закона и други европейски полезности.

По същия метод задължението за увеличение на устойчивостта на Европа против военна експанзия би трябвало да се мери с финансовата и военна поддръжка за Украйна - страната, която, като се пази от съветската експанзия, пази другите европейци в сигурност. Финансовата помощ на Европейски Съюз за Украйна не е по никакъв начин дребна. Предоставянето на статут на участие способства доста за построяването на нашата резистентност. И въпреки всичко фактът, че помощта на Европейски Съюз за Украйна, изключително най-спешно нужната военна помощ, е по-малка от напъните на Съединени американски щати, демонстрира недостиг от страна на съюза.

И най-после, вероятността за дълга, студена зима и спирания на силата разкрива, че Европейски Съюз е извънредно неопитен за енергийната рецесия, пред която е изправен. Сякаш водачите на Европейски Съюз не бяха предизвестени за това по какъв начин Русия употребява силата като геополитически инструмент.

Ева Михаелс, откривател в Institut Barcelona D`estudis Internacionals:  Докато европейците непрестанно се сблъскват с нуждата от създаване на резистентност - освен в подтекста на актуалната геополитическа рецесия и офанзивите против инфраструктурата на Европа - техните старания могат да бъдат по-сериозни.

Устойчивостта изисква съществуването на разнообразни качества, като съгласуваност, рефлексивност, еластичност и бърза обработка. Ако помислим за устойчивостта на европейската външна политика, както направи тази седмица шефът на външната политика на блока Жозеп Борел, предусещането и възприемчивостта остават основни недостатъци.

Различните европейски политики бяха по сходен метод (макар и не постоянно перфектно) сюрпризирани от огромни модерни рецесии - като арабските въстания, идването на ДАЕШ, рухването на Кабул и съветската експанзия против Украйна. Все още има доста поучения, които би трябвало да се научат от изпитаните проблеми с продуктивността, по-специално свързани със структурните ограничавания във връзката сред разузнаване и политика.

Ако европейците желаят да бъдат съответно готови за бъдещи рецесии, те би трябвало да укрепят потенциала си да задават сериозни въпроси когато и да е и бързо да приспособяват своите разследващи запаси към непредвидени развития. Те ще бъдат доста по-добри в това, в случай че размишляват върху минали практики и актуализират своите догатки дружно като част от по-широкото разузнаване и външнополитическо съдействие.

Нереалистично? Новосъздадената Европейска политическа общественост може да даде пространство за ново мислене по тези въпроси.

Марк Пиерини, старши помощник в Карнеги Европа:  Саботаж на газопроводи в Балтийско море, спиране на железопътните системи на Германия, хакване на болнични данни във Франция, заплашителното видео на Газпром " зимата идва ": Предизвикателствата, ориентирани към Европейски Съюз, държавните управления на европейските членки и НАТО, са доста.

Разгръща се многоизмерна кибервойна против голям набор от европейски институции, предприятия и жители. Извършителите са държавни организации, полудържавни органи и в действителност незнайни хакери от разнообразни типове.

Технически Европа е доста способна да се оправи с този тип закани за своите ползи. Но скорошното им нарастване - и евентуално фрапантното нарастване, което следва - изисква доста засилена политика за резистентност. Това е комплицирано и старателно изпитание, гражданско и военно, техническо и юридическо, национално и междуправителствено, което изисква голямо доверие сред заинтригуваните страни. Европейският институт за нововъведения и технологии е един добър образец за това какво е належащо.

Това изисква и личната културна гражданска война на Европа. От края на 40-те години на предишния век Западна Европа оперира с мантрата " в никакъв случай повече " и базира големия си политически и юридически уред на груповото разбиране, че мирното общуване вечно ще доминира на европейска земя. С връщането на войната в Източна Европа и разрушителното държание, което става всекидневно, тази очарователна скоба завърши.

Многоизмерната, многонационална резистентност е новият приоритет. Политическите водачи би трябвало да се приспособят към тази нова действителност, каквото и да е належащо.

Кристи Райк, шеф на естонския Институт за външна политика:  Европа е принудена да стартира да приема съществено устойчивостта заради разнообразни скорошни и продължаващи рецесии, изключително войната на Русия против Украйна и COVID-19. И двете разкриха нездравословната взаимозависимост на Европа от властнически огромни сили и обвързваните с това уязвимости, които съществено попречват способността на Европа да се оправя с рецесии. Концепцията за резистентност е необятна и двусмислена, само че има няколко дълбоки въпроса по отношение на метода на Европа към устойчивостта, които изискват съществено стратегическо преосмисляне, което към този момент е в ход.

Първо, какъв брой отворена и обвързвана може да бъде европейската стопанска система за властнически страни, които съставляват опасност за нашата сигурност и народна власт? Отворената съгласуваност поддържа нашето икономическо развиване, само че войната в Украйна и COVID-19 разкриха готовността на Русия и Китай да отслабят Европа, като употребяват нейните зависимости. Такива уязвимости би трябвало да бъдат сведени до най-малко.

Второ, по какъв начин Европа реагира на офанзиви против основните градивни детайли на нейната резистентност, в това число сериозна инфраструктура, цифрови мрежи и свободни медии? По какви способи и в какви обстановки би трябвало да отвърне на удара, с цел да възпира бъдещи офанзиви, в допълнение към отбраната си? Националните ограничения са от решаващо значение за равнището на резистентност на всяка страна, само че Европейски Съюз и НАТО също имат значима роля.

Лучиа Рибникарова, откривател в центъра за световна Европа, GLOBSEC:  Модната дума " резистентност " набра скорост по време на рецесията с ковид. Това акцентира нуждата Европейски Съюз да постави повече старания за изпреварващо ръководство и опит за подсилване на устойчивостта си в лицето на предвидими и непредсказуеми събития. И въпреки всичко с съветската война в Украйна Европа се оказва в сложна позиция.

Поуките, извлечени от " инфодемията " COVID-19, може да не са задоволителни за справяне с новата вълна от дезинформация. Европа би трябвало да усили напъните си за създаване на резистентност.

Популистките сили, които се спотайваха в коридорите в първите дни на съветската война в Украйна, стартират да притеглят назад вниманието, употребявайки предвидима, само че рисково сполучлива формула за осуетяване на публичното мнение и печелене на гласове. Изборите в целия Европейски Съюз към този момент виждат вълна от популистки евроскептични националистически партии (Швеция, Италия, България). И въпреки всичко, усилването на напъните за дезинформация ще се усети още по-силно, защото зимата е зад ъгъла. В комбиниране с висока инфлация и енергийна рецесия, построяването на резистентност на обществото би трябвало да бъде приоритет.

Европейски Съюз към момента разполага с доста лимитирани средства за битка с съветската дезинформация. Единственият излаз е да се засилят междуинституционалните връзки, да се усили прозрачността и да се сътвори съдействие сред демократичните артисти измежду държавите-членки.

Стен Рининг, професор във факултета по бизнес и обществени науки в университета на южна Дания:  Европа приема устойчивостта съществено, само че не задоволително съществено. Устойчивостта имаше привкус на гражданско обмисляне при изключителни обстановки, което разреши на Европа да си проправи път в тази нова област. Но в този момент знаем, че устойчивостта е обвързвана и с груповата защита - с ръководството на надпревари за власт. Това му просветна на Запада след завладяването на Крим от Русия през 2014 година

Оттогава Русия и Китай всеки по собствен метод прокараха границата на казуса. НАТО стигна много надалеч в дефинирането на устойчивостта като обвързване за самопомощ според член 3 на своя контракт. Но въпреки всичко нациите би трябвало да реализират резултат и не е елементарно да накараш цивилните браншове на обществото да работят в региона на отбранителната политика. Освен това е скъпо.

По-голямото предизвикателство е пред Европейски Съюз, който има повече или по-малко цялостна чанта с резистентност, която не е обвързвана с разполагането на военна мощ. Този трен се движи прекомерно постепенно. Енергията и храните са неразделна част от стратегическата конкуренция с Русия. Инвестиции и киберсигурност, към тази с Китай. Европа би трябвало доста по-агресивно да развива политики, които опонират на техните планове и благоприятни условия. Залогът е не по-малко от бъдещото благополучие на континента.

Стенли Р. Слоан, създатели гостуващ академик в колежа Мидълбъри:  Казвам на студентите в моя клас, че основна разлика сред доста континентални европейци и американци е тяхното приемане на уязвимостта. Дори след 11 септември на американците им е мъчно да одобряват уязвимостта, откакто съвсем два века са били предпазени от два океана. Европейците, въпреки това, имат история на войни, водени в и от техните страни, живеещи под окупация и към момента излизащи сполучливо от другата страна - благодарение на Съединените щати в някои случаи, несъмнено.

Тази историческа действителност може би въздейства на европейците да бъдат по-търпеливи и по-малко нападателни в отговор на провокациите пред устойчивостта на техните народи. Има по-силна религия в договарянията за излизане от компликациите. Дали това прави европейците по-устойчиви е открит въпрос. Някои може да кажат, че това ги прави по-слаби, други може да кажат по-мъдри. Във всеки случай европейците упорстват даже при доста сложни условия. Може би това приказва нещо за способността на Европа да се оправи с - или да одобри - множеството стопански, публични, политически и военни провокации, пред които е изправена сега.

Моника Сус,гостуващ учител в центъра за интернационална сигурност в учебно заведение Херти, Берлин:  Все още не, само че Европа беше принудена както от външни, по този начин и от вътрешни закани, да я одобри съществено, по неотложност. И се учи по какъв начин да прави това. През последното десетилетие устойчивостта от ден на ден се трансформира в фешън дума в съвсем всяка област на политиката на Европейски Съюз, от ръководството на рецесии и противодействието на хибридните закани до търговията, доставките на първични материали и отбраната на демократичните правила на съюза и върховенството на закона.

В отговор на възходящите вътрешни и външни провокации Европейски Съюз създаде редица политически принадлежности — като Механизма за възобновяване и резистентност — ориентирани към повишение на неговата резистентност в разнообразни измерения, само че ще отнеме време, с цел да се видят резултатите.

В същото време построяването на резистентност наподобява като гонене на движеща се цел. Непрекъснато научаваме за многото измерения на устойчивостта и в какъв брой области към момента ни липсва. Неотдавнашните детонации на тръбопроводите " Северен поток " 1 и 2 ясно показват какъв брой доста съюзът към момента би трябвало да се усъвършенства във връзка с устойчивостта на своята енергийна инфраструктура. И това сигурно не е краят. Устойчивостта на Европа ще бъде непрекъснато подлагана на тестване в свят на хибридни войни, оборване на демократичния ред и възходящи популистки настроения, както и геополитическа конкуренция сред световните сили. Следователно Европейски Съюз не може да си разреши лукса да не трансформира устойчивостта в главен приоритет.

Синан Юлген, старши сътрудник в Карнеги Европа:  Като отговор на геополитическите провокации, Европейски Съюз се стреми да усъвършенства устойчивостта си в доста области, вариращи от опазването на здравето и кибернетичното пространство до енергетиката. Една значима област, в която задачата за резистентност е повлияла на създаването на политики, е интернационалната търговия. Европейски Съюз създаде поредност от начинания, в това число инструмента за битка с принудата, инструмента за интернационалните публични поръчки, набора от принадлежности за 5G и инструмента за задгранични дотации, с цел да промени своята комерсиална политика, с цел да вземе поради геополитическите провокации и свързаната с тях цел за усъвършенствана резистентност.

За разлика от области на политика като опазване на здравето, енергетика или киберпространство, построяването на резистентност посредством комерсиална политика е по-сложно заради съществуването на интернационална система, основана на правила, подкрепена от Световната комерсиална организация. С други думи, рискът е, че обвързваните начинания с комерсиалната политика, ориентирани към повишение на устойчивостта, може да са несъвместими с нормите на интернационалната търговия. Така че тъкмо както в региона на поверителността на данните с Общия правилник за отбрана на данните (GDPR) или в политиката за климата с механизма за поправяне на въглеродните граници (CBAM), Европейски Съюз ще бъде заставен да показва световно водачество в създаването на комерсиална политика, която включва цели за резистентност, като в същото време остава в сходство с преобладаващите световни правила. Успехът на това упражнение за съгласуемост ще дефинира успеваемостта на самодейностите на равнище Европейски Съюз за подсилване на устойчивостта посредством комерсиална политика.

Пиер Вимонт, старши помощник в Карнеги Европа:  Европейските държавни управления са добре осведомени с рисковете, свързани с устойчивостта на техните страни. Макар и единствено заради натрупването на произшествия, засягащи европейските народи във всички области на активност, разстройствата, дължащи се на възходящи хакерски атаки или бойкот на някои от главните им транспортни инфраструктури, към този момент не могат да бъдат подценявани.

Проблемът не е в разбирането какъв брой сериозна е тази обстановка, а в това по какъв начин да се оправим с нея. Тук сложността на многото провокации, пред които е изправена Европа, както и всички индустриализирани страни, прави задачата за подсилване на устойчивостта съвсем невъзможна. В нашите все по-усъвършенствани общества с взаимосвързаност и причинност в основата на западните стопански системи, по какъв начин да подсигуряваме цялостна отбрана? Къде да се дефинират публичните цели, когато жителите чакат държавните управления да защитят всеки аспект от всекидневието им? Политическите избори би трябвало да бъдат направени и обяснени на популацията.

Може би едно от първите дейности, които би трябвало да се подхващат, би трябвало да бъде даването на приоритет на отбраната на нашите демократични системи, защото непрекъснатата дезинформация постепенно подкопава основата на нашите демократични общества вкъщи и солидността на нашите интернационалните позиции в чужбина. Противодействието на потока от подли подправени вести и открита агитация може да бъде първата стъпка към по-устойчива Европа.

Анна Висландер, шеф за северна Европа в Атлантическия съвет:  По време на пандемията от COVID-19 устойчивостта стана новата фешън дума, само че многото говорене към момента не е прераснало в деяние в Европа. Устойчивостта, способността на обществото да се съвземе след огромен потрес, е все по-важна освен заради рисковите метеорологични резултати върху обществото, само че и заради способността на съперниците да водят хибридна война по време на мир, което слага устойчивостта на обществото отпред на всяка ефикасна мярка за въздържане. Така устойчивостта става тясно обвързвана както със съпротивлението, по този начин и с издръжливостта и е въпрос на всеки, който живее в Европа.

Швеция и Финландия са забавни в това отношение, с известност на мощна резистентност. Основата за това е концепцията за цялостна защита, създадена по време на Студената война - идея, която Украйна също е проучила деликатно. Пълната защита включва всички действия, нужни на обществото, с цел да се приготви за война. В него се акцентира, че всички жители са виновни за сигурността и готовността на страната. Един добре осведомен и добре квалифициран жител може да работи и да помогне на другите в спешна обстановка. В светлината на този опит, повишението на осведомеността и готовността за рецесии измежду жителите, би било измежду най-големите достижения за Европа за повишение на своята резистентност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР